Scotianul Ronnie Smith e uimit că românii se ceartă fără să se bată. „Astept, dar…”

Publicat pe Actualizat pe

Ronnie Smith a decis să locuiască în România după ce a călătorit prin toată lumea timp de douăzeci de ani, datorită profesiei sale. S-a oprit în tara care i-a oferit libertatea si ocazia de a face ceea ce si-a dorit întotdeauna: să fie profesor si să scrie.

Acum cinci ani a venit în România să conducă biroul unei societăti internationale de formare profesională, care si-a închis activitatea în 2009, din cauza crizei. Apoi, a lucrat pentru o societate concurentă timp de un an. Astăzi pregăteste si predă la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitătii Bucuresti.

Am rămas (în România) pentru că îmi place. Sunt multumit aici. În Anglia există cultura aceasta, de a-i spune cuiva ce trebuie să facă. Ti se spune tot timpul ce trebuie să faci. Acolo totul e ilegal. Îmi place libertatea de aici.”, spune Ronnie Smith, care si-a închegat o familie aici, căsătorindu-se cu o româncă.

Pentru scotianul de 52 de ani, România reprezintă ocazia de a face ceea ce si-a dorit întotdeauna: să fie profesor. Asa ceva e imposibil în Anglia, fără un doctorat si fără lucrări publicate. Ronnie Smith lucrează cu studentii români fără să fie plătit si e multumit că ei sunt încântati de modul lui de predare, care este diferit de cel al profesorilor români si pe care n-ar fi avut libertatea să-l aplice în Anglia.

Climă plăcută, prieteni multi si certuri fără bătăi

După viata din Scotia noroasă, unde depresia e un risc permanent, România pare un rai”, spune Ronnie Smith, căruia îi place vremea de la noi foarte mult. În zilele cu cer acoperit, se consolează, foarte probabil, în tovărăsia oamenilor, pentru că acum are mai multi prieteni ca niciodată.

Pe străzile din România a văzut oameni încrezători în sine, pentru care aspectul fizic este o prioritate indiferent de originea socială, iar asta a fost o lectie pe care a acceptat să o învete alături de sotia lui, o româncă. Astăzi se simte mai bine pentru că arată mai bine.

Ceea ce îl uimeste si acum, după cinci ani de sedere în România, este faptul că românii se ceartă fără să simtă nevoia să se si ia la bătaie.

M-a fascinat nebunia asta de-aici. În Glasgow, dacă vezi niste insi care tipă unii la altii, asa cum se întâmplă aici, înseamnă că or să se ia la bătaie – de vreme ce noi nu permitem să strige cineva la noi. Aici, oamenii strigă unii la altii si după aceea intră în masină. Ori de câte ori mă uit la ei când se ceartă, mă astept să văd si o bătaie si întotdeauna sunt uluit că nu se întâmplă nimic. Cum s-ar spune, eu sunt gata să vând bilete, dar nu-i nici un public. Noi (scotienii) n-am putea să facem asa ceva fără să si trecem la violentă”, spune Ronnie Smith.

Cearta fără bătaie nu e singurul lucru neobisnuit pentru acest scotian. A fost la fel de uimit de numărul mare de masini Ferrari si Lamborghini cumpărate în leasing „numai pentru a te da mare”, de faptul că nu poti să faci afaceri dacă nu intri „în sistem”, că principalele societăti din tară sunt detinute de străini, iar politicienii nu se preocupă de viitor.

România, locul perfect pentru a studia egocentrismul

Scriu o carte despre egocentrism si am început-o aici, pentru că este cel mai bun loc din lume ca să-l studiezi. Încă nu-mi explic cum niste oameni legati de familiile lor, asa cum sunt românii, pot fi, în acelasi timp atât de egocentrici”, spune Ronnie Smith.

Pentru că vine dintr-o cultură în care oamenii „si-au pierdut facultatea de a privi lucrurile într-un mod uman”, scotianul apreciază faptul că românii cultivă relatiile cu familia si cu rudele sau că în timp ce asteaptă autobuzul, preferă să stea de vorbă în loc să citească, asa cum se întâmplă în Londra, unde oamenii se aliniază pe două rânduri, fix în locul în care se vor deschide usile autobuzului.

În ciuda acestei „dimensiuni umane” care în place, Ronnie Smith spune că românii sunt, în acelasi timp, egocentrici. A observat asta în timpul orelor lui de curs, ca instructor, ocazie cu care a ajuns la concluzia că „este aproape imposibil să-i faci pe români să aibă spirit de echipă”, pentru că nu reusesc să comunice unii cu altii, iar atunci când ceva nu merge, încep să dea vina unii pe altii.

O altă dovadă a faptului că românii actionează „sub imperiul amorului-propriu” e comportamentul lor în trafic. „Esti claxonat; toată lumea vrea să fie primul. Pe mine mă amuză. Ei fac asta pentru că pur si simplu trebuie să facă ceva, pentru că nu au nimic altceva de făcut. Si asta înseamnă amor-propriu.”, spune Ronnie Smith.

„N-ar trebui să vă fie rusine că sunteti români.”

„Atunci când sunt în fata unui străin, românii au impresia că e mai inteligent, mai educat, are mai multi bani si detine un secret al vietii pe care ei n-or să-l afle niciodată. Pe mine mă deranjează nivelul scăzut de încredere în propria persoană, a românilor. Mi-ar plăcea să pot să schimb asta. Noi suntem mândri că suntem scotieni si purtăm acest sentiment cu noi peste tot pe unde ne ducem”, spune Ronnie Smith, care este de părere că ar trebui să fim mândri că suntem români.

Sursa: http://www.nessieland.com/scotsman-ronnie-smith-amazed-that-romanians-quarrel-without-fighting-%e2%80%9di-wait-but-nothing-happens-we-couldn%e2%80%99t-do-that-%e2%80%9d/

Anunțuri

Un gând despre „Scotianul Ronnie Smith e uimit că românii se ceartă fără să se bată. „Astept, dar…”

  Cami a spus:
  Decembrie 16, 2011 la 12:30 pm

  Cel mai greu e pentru romani sa-si recunoasca defectele si sa se trateze!
  Asta pentru ca, asa cum spune Constantin Brancusi:
  „Oamenii văd lumea ca pe o piramidă fatală; şi se înghesuiesc înăuntru-i, pentru a ajunge cât mai sus, înspre vârfu-i; drept pentru care se şi sfâşie între ei şi sunt cu totul nefericiţi (nemulţumiţi)… Pe când, dimpotrivă, dacă ar creşte şi s-ar împlini în chip firesc, dacă s-ar dezvolta ca şi spicul de grâu pe câmpie, fiecare ar fi ceea ce trebuie să fie, sau ar putea fi…”

  „…Meditand cu seriozitate la aceste trasaturi ale sufletului romanesc – individualismul de supravietuire, neispravitul si neperseverenta – primele dintr-o multime de caracteristici mai bune sau mai proaste care ne definesc fiinta nationala, vom intelege ca ratacirea, falimentul nostru sunt efectele neasumarii, la vreme si curajos, a marilor defecte pe care le-am dobandit de-a lungul secolelor. Asa privind lucrurile, poate ca vom avea o cat de mica sansa de a ne redescoperi bolile si de a afla vindecarea.”

  http://www.ziare.com/social/romani/romanii-in-oglinda-o-altfel-de-zicere-despre-criza-noastra-cea-de-toate-zilele-1138838

  http://www.ziarullumina.ro/articole;1813;1;66725;0;Evanghelia-Cum-sa-ajungi-mare-mic-fiind-si-cum-mare-fiind-sa-devii-mic.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s